Genealogie Bouwes

Een klein woord van welkom

Bouwes

Zoals gezegd, welkom op www.bouwes.nl. Deze website is bedoeld voor onder andere de publicatie van de stamboom van de familie Bouwes. De naam Bouwes is van origine een patroniem. Een patroniem of vadersnaam is een naam welke aangeeft hoe de vader van de naamdrager heet. In dit geval heette de vader van de naamdrager Bouwe. De naam Bouwes onstaat bij de doop van Jan in 1759. Jan Bouwes betekent dus Jan, zoon van Bouwe.

Herkomst van de familie

Voorzover wij hebben kunnen nagaan, komt de familie oorspronkelijk uit Oude Pekela, Groningen. De voorvaderen waren destijds schippers en verscheepten hoofdzakelijk graan. Uit de familieoverleveringen blijkt dat men destijds voornamelijk op de Hanzesteden voer. Het verhaal wordt ondersteund door een zilveren gedenklepel met inscriptie. De tot nu toe gevonden en in de boeken bevestigde verste voorvader in rechte lijn is voornoemde Bouwe Jans. Bouwe huwde op 18 januari 1756 te Oude Pekela met Lubbegijn Jans. Ook Bouwe was schipper.

In de tweede wereldoorlog is al eens genealogisch onderzoek gedaan naar de familie. Destijds concludeerde J.P. Bouwes (VIIa,3) dat Jacob Bouwes en Hille Jans de ouders van Bouwe Jans zouden zijn. Dit is niet juist omdat Bouwe dan ingevolge de vernoemingsregels als patroniem "Jacobs" had moeten hebben. Bovendien staat in de doopakte van de zoon van Jacob Bouwes en Hille Jans vermeld dat hun zoon "Bouwe Tams" heet. Dit is niet de juiste persoon en derhalve blijft Bouwe Jans tot op heden de verst gevonden voorvader totdat, uiteraard, het tegendeel is bewezen.

Familiewapen

Wapen: Gedeeld: I de Friese adelaar; II in blauw een gouden korenhalm.
Helmkroon: Een kroon met 3 fleurons en 2 parels.

Helmteken: De korenhalm van het schild.
Dekkleden: Blauw, gevoerd van goud.

Naamsvariaties

Van de naam Bouwes is een tweetal afgeleide namen bekend. Zo is bij KB van 8 augustus 1896 de naam Bouwes Bavinck ontstaan. Bij KB van 8 juli 2000 is de naam Bouwesz onstaan. Voorts is uit een aantal akten gebleken dat de naam Bouwes vroeger werd gespeld als "Boewes", "Boëes", "Bois", "Boijwes" en "Boüwes".

Contact

Omdat de site voortdurend in opbouw is, zijn (nog) niet alle koppelingen in werking. Heeft u naar aanleiding van de huidige gegevens op- en/of aanmerkingen, stuur dan een email naar info-at-bouwes.nl. Vervang "-at-" voor een "@" (apenstaart). U kunt natuurlijk ook een berichtje op het gastenboek achterlaten. Klik dan op "gastenboek" en laat uw bericht achter.

 

Laatste update: 6 juni 2011


© 2009-2011 www.bouwes.nl